Linka PID 421

Autobusová linka 230421 (PID 421) Kouřim – Horní Kruty,Bohouňovice II

Rozsah provozu: celotýdenně

Charakter trasy: klasická

Typ autobusů: standardní

Dopravce: OAD Kolín,s.r.o.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 2

Konečné zastávky: 2 (Kouřim, Ždánice, Horní Kruty,Bouhoňovice II)

Přestupní uzly: Ždánice,,U Jánů; Kouřim

Doba jízdy: 37 min (do Ždánic 11 min)

Délka linky: 22 km (do Ždánic 5 km)

Zastávky: KOUŘIM– Kouřim,,ZŠ – Kouřim,,rozcestí Běšínov (×)– { ŽDÁNICE } – Ždánice,,U Jánů – Malotice,Lhotky – { Barchovice,Radlice } – Barchovice,,rozcestí Radlice (×) – Barchovice,,Obecní úřad – Barchovice (T) – Barchovice,Hryzely (×) – Horní Kruty – Horní Kruty,Dolní Kruty – Horní Kruty,Přestavlky (×) – { Horní Kruty,Újezdec } – HORNÍ KRUTY,BOHOUŇOVICE II

Něco o lince:

Linka PID 421 spojuje Kouřim s Barchovicemi a Horními Kruty. Většina cestujících však linku využívá od zastávky Ždánice,,U Jánů, kde je přestup na linku 381 od/do Prahy.

“Čtyřistadvacetjednička” má celkem 4 varianty trasy. Jedna vede klasicky z Kouřimi bez zajíždění do Radlic a Újezdce, druhá končí už ve Ždánicích, třetí a čtvrtá zajíždí do Radlic či Újezdce. Provoz do Újezdce je zajištěn 2 spoji ráno odtud směrem na Kouřim a 2 spoji odpoledne zpět. Do Radlic je provoz o něco pestřejší, ve všední dny se jedná celkem o 6 párů spojů (o víkendu pak jeden sobotní a nedělní pro chataře).

P6092048připravený SOR CN 10.5 v zastávce Horní Kruty,,Bohouňovice II. na odjezd na linku 421 (foto: MCH)

V základní trase Kouřim – Horní Kruty je v provozu ve všední dny ve špičkách v intervalu 60 min, mimo ní pak po 2 hodinách. O víkendu jezdí od 7 do 19 hodin s tím, že první ranní spoj jede jen v sobotu a poslední večerní spoj jede jen v neděli. Interval o víkendu činí 4 hodiny. Kromě popisu trasy a intervalů má jako jedna z mála linek 421 garantovaný přestup na autobus, na linku 381 do Prahy. Tento přestupní bod se nachází v zastávce Ždánice,,U Jánů a denně ho využívání několik desítek cestujících. Z jednou ze zajímavostí je také plno hradišť, nacházející se v okolí trasy linky 421 a historické centrum Kouřimi.

P6092047SOR C 10.5 v přestupní zastávce Ždánice,,U Jánů (foto: MCH)

Svojí trasu začíná v Kouřimi na právě rekonstruovaném autobusovém obratišti, které bude nově lépe reagovat aktuálním potřebám. Odtud jede Kouřimí ulicí Okružní kolem městských hradeb a za kaplí Panny Marie Pomocné postupně klesá k potoku Střebovka. Po silnici II. třídy č. 334 jede kolem hospodářských půd kolem osady Běšínov do Ždánic k zastávce Ždánice,,U Jánů k přestupnímu uzlu. Zde vyloží své cestující, kteří jedou do Prahy či nabere cestující z linky 381, které z Prahy přijedou a pokračuje dále do Lhotky. Za ní jede buď po hlavní rovně do Radlic a z nich se vrací zpět, nebo jede rovnou vlevo do Barchovic, kde prošla v uplynulých letech oprava vozovky či autobusové zastávky.

P6092044nově rekonstruované obratiště Kouřim s linkou 421 v nástupní zastávce (foto: MCH)

Z Barchovic jede ještě do Hryzel a od nich jede už do Horních Krut, které zajišťují asi 50 % poptávky této linky. Z Horních Krut jede ještě kolem Dolních Krut do Přestavlk a odtud vybranými spoji do Újezdce na otočku, jinak jede vlevo do Bohouňovic II, kde má i svojí konečnou.

Mapa: 421 Intervaly:

Pracovní den
Sobota a neděle
Se
Ve
30 – 60 min
2 hod
1 hod
2 hod*
4 hod

*v provozu do cca 21 hodin Platný jízdní řád Staré jízdní řády:

Zajímavá místa na trase:

  • Kouřim – městské hradby – kaple nejsvětější trojice
  • Kouřim,,ZŠ – kostel sv. Štěpána – kaple P. Marie Pomocné – muzeum Kouřimska – zvonice – východiště po modré značce (hradiště Kouřim, hradiště U Vojtěcha) do Toušic – NS Stará Kouřim (hradiště Stará Kouřim, Lechův kámen, Libušino jezírko)

056 - Kouřim - kostel svŠtěpána se zvonicíkostel sv. Štěpána (foto: OK)

  • Ždánice – hradiště Ždánice – památník obětem nacismu
  • Hryzely – hradiště Hryzely
  • Horní Kruty – kostel sv. Václava
  • Bouhoňovice II. – kaple

Zveřejněno: 11. 6. 2015 Autor: Martin Chour

4 reakce na Linka PID 421

  1. Jan Pondělíček říká:

    Linka jezdí od listopadu 2017 v trasa: Sázava – Horní Kruty – Kouřím – Kolín.

    • Dobrý den,
      článek někdy aktualizujeme, jen prostě nemáme tolik lidí, abychom ho hned po změně aktualizovali. Nyní pracujeme na městských linkách, kterých je 77 (se zářijovými změnami), potom se autor těchto článků vrhne do jiných projektů, ale pokud byste je chtěl zpracovat, pošlete nám přihlášku http://www.tram-bus.cz/prihlaskaweb.php a rádi vás přijmeme do našeho týmu!

      Za Tram-Bus.cz Vojtěch Jánský

  2. Hana Králová říká:

    Pokud jsem osoba ve věku 75 let, kolik mne bude stát jízdné z Kolína do zastávky Horní Kruty ,Bohouňovice II

    • tomj říká:

      Dobrý den,
      vzhledem k délce cesty pro Vás jízdenka vychází na 20 Kč (platnost 90 minut), avšak vychází to těsně o několik minut. Doporučuji proto zvolit jízdenku za 25 Kč, která má platnost 2 hodiny.

      Tomáš Jůza, Tram-Bus.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *