Pražská čtrvrť

Autobusové obratiště Pražská Čtvrť

Poloha: Barrandov (Praha 5)

Tvar: oválný

Rozměry: délka 216 m, šířka 40 m

Stav: používané

Linky:

  • ukončené: 170

Plánek:

Obratiště Pražská Čtvrť, ležící na samém okraji Barrandova je pro tamní nově vznikající zástavbu stále důležitější. Leží mezi tramvajovou smyčkou Sídliště Barrandov a ulicí K Barrandovu. Dříve se kolem něj nevyskytovala téměř žádná zástavba, ale díky výstavbě bytových domů Kaskády se okolí pomalu zaplňuje. Nedaleko se také nachází aquapark a základní škola. Navíc je v plánu nedaleko obratiště vybudovat obchodní centrum a další bytovou zástavbu, což by mohlo počet lidí dojíždějících až na tuto konečnou zvýšit.


Jednosměrná část ulice Wassermannova, kterou autobus využívá po vyjetí z nástupní zastávky pro otočení (foto TC)

Autobus přijede ulicí Voskovcovou ze směru od zastávky Záhorského a odbočí doleva po hlavní do ulice Wassermannova. Po mírném stoupání a přejetí přechodu pro chodce zastavuje na výstupní zastávce. Poté popojede o něco výše a zde tráví přestávku. V čase odjezdu najede na nástupní zastávku, která je položena nejvýše.


SOR NB 12 sjíždí ulicí Wassermannova dolů (foto TC)

Výstupní zastávka s prostorem pro odstav autobusů a s nástupní zastávkou tvoří v podstatě jeden pruh. Po odbavení cestujících v nástupní zastávce autobus odbočí doleva a tak se otočí o 180°. Jednosměrnou ulicí sjíždí dolů k ulici Voskovcova, do které také odbočí a pokračuje dále po své trase. Uprostřed bloku se nachází venkovní i krytá  parkoviště. Toto obratiště je vybaveno toaletou pro řidiče.


Nástupní zastávka, v pozadí autobusy linky 170 vyčkávající na odjezd (foto TC)

Historie:

Toto obratiště je poměrně mladé. Jeho historie není moc obsáhlá. Vzniklo 1. září 1994, kdy byla zavedena nová linka 126 (Smíchovské Nádraží – Pražská Čtvrť). Ta plnila význam hlavního dopravního napáječe na metro. K tomuto datu sem byla také prodloužena noční linka 501, která zajišťovala noční dopravní obsluhu nově vznikajícího sídliště.

foto ��slo 3652
První linkou, která obsluhovala Pražskou Čtvrť byla linka 126, v pozatí ještě bez tramvajové smyčky Sídliště Barrandov (zdroj: www.ikarusy.net)

Linka 126 sem jezdila až do 29. listopadu 2003, kdy byla otevřena nová tramvajová trať. V tento den byla 126 spolu s 501 zrušena. Jako náhrada sem byla přesměrována z Klukovic linka 192, která zde vydržela až do roku 2012. V rámci změn od 1. září 2012 byla zrušena a nahrazena prodlouženou linkou 170, která sem jezdí dodnes.


Linka 192 jezdila na Pražskou Čtvrť 9 let (zdroj: www.autobusy.org)

Lokalizace:

Zveřejněno: XX. XX. 2019
Autor: Tomáš Cígler

Komentáře jsou uzavřeny.