Linka PID 362

Autobusová linka 100362 (PID 362)
Praha, Budějovická – Jílové u Prahy, náměstí

Rozsah provozu: pracovní dny

Typ autobusů: standardní

Dopravce: Arriva City, s.r.o.

Garantované nízkopodlažní spoje: ne

Počet variant trasy: 1

Konečné zastávky: 2 (Praha,,Budějovická; Jílové u Prahy,,náměstí)

Přestupní uzly: Praha,,Budějovická (metro C); Jílové u Prahy,,náměstí

Doba jízdy: 35 min

Délka linky: 22 km

Zastávky:

PRAHA,,BUDĚJOVICKÁ (C) – Praha,,Nemocnice Krč – Praha,,IKEM – Libeř – Jílové u Prahy,,rozc. Radlík (×) – Jílové u Prahy,,Radlík – Jílové u Prahy,,Pražská – JÍLOVÉ U PRAHY,,NÁMĚSTÍ

Něco o lince:

Linka 362 zajišťuje expresní spojení ve špičkách pracovních dnů mezi Jílovým u Prahy a Prahou. Všechny její spoje z Prahy pokračují z Jílového jako linka 332 do Neveklova. I v opačném směru toto přejíždění funguje – většina její spojů začíná již v Neveklově, avšak jako linka 332.


Irisbus Crossway 12,8M ev.č. 9344 směřující do Prahy za Libří (foto TC)

Linka začíná na Budějovické. Klesá ulicí Budějovickou, po levé straně lze na chvíli spatřit autobusové obratiště Kačerov. Na křižovatce s ulicí Vídeňskou se dá doprava a směřuje ke Krčské nemocnici. Odtud pokračuje dále ulicí Vídeňskou na další zastávku, IKEM. Zastávka IKEM je poslední zastávkou, kterou obslouží tato linka v Praze. Pokračuje stejnou ulicí až na kruhový objezd U Tří svatých, kde odbočuje do ulice Dobronická.


I na lince 362 se z důvodu nedostatku řidičů objevují subdodávky, zde Karosa Michala Pelce vyčkává na svůj odjezd z Prahy (foto TC)

Právě tady se její trasa odpojuje od trasy linky 332, se kterou se opět setká v Jílovém na Radlíku. Po pravé straně můžeme vidět obnovené sousoší kalvárie, po levé straně zas nově vzniklé OC Kunratice. Projede Dobronickou ulicí a odbočuje vlevo směrem do Písnice. Po chvíli si můžeme po pravé straně všimnout tržnice Sapa. Za pár okamžiků se již ocitá v Písnici. Za Písnicí již opouští Prahu.


Karosa C954E směřující na jediném odpoledním spoji směrem do Prahy na Budějovickou v Písnici (foto TC)

Nadjíždí Pražský okruh a přijíždí do Dolních Břežan. Na kruhovém objezdu na náměstí se dá doleva a hned zas doprava. Nyní již pokračuje po silnici mezi poli do Libeře, kde obslouží zastávku. Za Libeří stoupá lesem až na rozcestí v Radlíku, kde se opět sbíhá s linkou 332. V Radlíku má dvě zastávky a za okamžik se již ocitá v Jílovém. Postupně klesá až na Masarykovo náměstí, kde má konečnou. Ještě před tím však obslouží zastávku Pražská. Na náměstí většina spojů pouze změní číslo a pokračují dále jako linka 332 přes Netvořice do Neveklova.


Jeden z odpoledních spojů linky 362 do Jílového, zajištěný autobusem SOR C 12 mezi Radlíkem a Jílovým (foto TC)

Jak již bylo napsáno, linka 362 jezdí pouze ve špičkách pracovních dnů. V ostatních obdobích supluje přímé spojení Praha – Jílové u Prahy – Neveklov linka 332. Ta je ovšem oproti 362 pomalejší – není to totiž expresní linka. Co je také dobré zmínit je spolehlivější trasa linky 362, než linky 332. Linka 332 totiž vede až do Jesenice po Vídeňské, kde se občas tvoří kolony – v těchto případech může mít 332 zpoždění až 30 minut! Právě z tohoto důvodu byla trasa 362 k 1. 4. 2017 změněna. Do té doby jezdila po stejné trase, jako 332, takže také v případě kolony mohla mít zpoždění.

Historie:

1312
Karosa v ulici Vídeňská za začátkem své trasy směřuje přes Jílové u Prahy do Neveklova (foto: Tomáš Smetana)

Linka 362 byla zavedena v roce 2000 jako expresní posila linky 332. Na začátku roku 2002 bylo zavedeno vedení přes Kamenici. To ale bylo v prosinci roku 2004 zrušeno a expresní spojení mezi Kamenicí a Prahou obstarávala nová linka 369. Od 1. září 2005 přejíždí některé spoje na linku 290 176, která byla v roce 2009 přečíslována v rámci rozšiřování SID na linku 200 096 (E96). Díky tomu vzniklo přímé spojení Prahy s Netvořicemi a Neveklovem.

http://www.autobusy.org/fotodatabaze/foto/3989.jpg
Karosa C734 projíždí Jesenicí směrem do Prahy (zdroj: www.autobusy.org)

Dne 15. prosince 2013 byly zrušeny všechny odpolední spoje na Prahu. Tudíž linka jezdila ráno do Prahy (+ jeden spoj z Prahy) a odpoledne z Prahy ven. Linka E96 byla k 1. dubnu 2017 v rámci integrace Neveklovska nahrazena prodlouženou linkou 332, která jede avšak po stejné trase jako bývalá E96. Právě 1. dubna změnila 362 svojí trasu. Do této doby jezdila po trase linky 332 přes Jesenici a Psáry. Nyní jezdí přes Dolní Břežany a Libeř. V Jílovém u Prahy přejíždí tedy většina spojů linky 362 na linku 332 a pokračují dále do Neveklova. Od 31. srpna 2020 linka nově zastavuje i v Libeři, kterou do té doby pouze projížděla. Linku po celou dobu zajišťoval dopravce Arriva City, resp. jeho předchůdci. Z důvodu nedostatku řidičů se v posledních letech na lince začaly objevovat i subdodávky.

Mapa:

Intervaly:

Pracovní den
Sobota a Neděle
SE
VE
Celý den
1 spoj T/20 – 30 Z
60 T/ 1 spoj Z

Platný jízdní řád

Staré jízdní řády:

Zajímavá místa na trase:

  • IKEM – IKEM, Vědecká lékařská knihovna Institutu klinické a experimentální medicíny, dopravní hřiště, studánka Krychle
  • Jílové u Prahy,Radlík –  východiště po zelené do Jílového a Libeře
  • Libeř – kostel sv. Jiljí; východiště turistických tras
  • Jílové u Prahy,,náměstí – kostel sv. Vojtěcha, centrum Jílového, regionální muzeum zlata, východiště po modré do Luky pod Medníkem a Těptína

Zveřejněno: XX. XX. 2022
Autor: Tomáš Cígler

Komentáře jsou uzavřeny.