Umělé odvytěžování a derivace

V této části se budeme bavit o opatřeních, která jsou většinou zcela nežádoucí a pokud už je použijete, mělo by to být z velmi dobrého důvodu. Do oboru dopravy však patří, a proto je třeba je také znát.

Jsou to opatření, která cíleně snižují poptávku po určitém spojení většinou proto, aby došlo k jejímu přesunu na jiné trasy. Někdy jsou derivační opatření aplikována také z neznalosti dopravy a dotyčný si neuvědomuje, že jimi snižuje atraktivitu dopravního systému, mnohdy je mu to také jedno.

Umělé odvytěžování je cílené snižování poptávky po lince nebo svazku linek. V případě společné trasy linek je prováděno většinou tak, že dvě nebo i více linek jezdí ve stejných časech nebo krátce po sobě. Dochází tím k prodloužení celkového intervalu, a většina cestujících navíc logicky využije první ze skupiny spojů. Linky jedoucí později tak vykazují velmi nízké využití ve společném úseku, což může být argumentem pro jejich zkrácení nebo zrušení, jedná se ovšem o argument falešný, protože byl vytvořen uměle!

V případě linky jedoucí z dopravního uzlu je možné dát tuto linku do takové časové polohy, aby nenavazovala na důležitý přípoj. Také tím dochází ke snížení její vytíženosti a je to argument pro její omezení nebo zrušení. Opět se však jedná o argument falešný.

Derivační opatření jsou kroky vedoucí ke snížení poptávky po lince nebo relaci, které, jak už název napovídá, jsou opakem integračních opatření. V některých výjimečných případech mohou být taková opatření nezbytná třeba při potřebě snížit poptávku po přetížené lince, kterou není technicky možné posílit. Derivační opatření by však i tehdy mělo být až posledním možným řešením nebo by mělo být velmi kvalitně kompenzováno jiným způsobem.

Jedná se typicky o:

– rozdělení přímé linky na více částí

– zrušení některých přestupních vazeb v uzlu

– roztržení svazku přesměrováním části linek (mluvíme o lince z pevného svazku, kde dojde k prodloužení intervalu, nikoliv o přesměrování doplňkové linky)

Také některá další opatření mohou mít někdy reálně derivační dopady. Společné derivačním opatřením je zejména snížení atraktivity nějaké linky nebo trasy. Například přetrasování linky ze společné trasy může být derivací, pokud se jedná o linku, jež je důležitá pro vytvoření žádoucího souhrnného intervalu. Je-li však linka ve svazku časově navíc, může být její převedení naopak žádoucí, aby obsloužila jinou lokalitu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *