Linka PID 335

Autobusová linka 100335 (PID 335)
Praha, Budějovická – Kamenice,,kulturní dům

Rozsah provozu: Celotýdenně

Typ autobusů: standardní

Dopravce: Arriva City, s.r.o.

Garantované nízkopodlažní spojeano

Počet variant trasy: 4

Konečné zastávky: 5 (Praha,,Budějovická; Jesenice; Radějovice; Sulice,,Želivec; Kamenice,,kulturní dům)

Přestupní uzly: Praha,,Budějovická (metro C); Jesenice; Kamenice,,kulturní dům

Doba jízdy:
43 min (bez zajíždění do Radějovic a Nechánic)
49 min (bez zajíždění do Nechánic)
53 min (bez vedení přes Radějovice)
59 min (vedení přes Radějovice a Nechánice)

Délka linky:
23 km (bez zajíždění do Radějovic a Nechánic)
28 km (bez zajíždění do Nechánic)
30 km (bez vedení přes Radějovice)
34 km (vedení přes Radějovice a Nechánice)

Zastávky:

PRAHA,,BUDĚJOVICKÁ (C) – Praha,,Nemocnice Krč – Praha,,Ústav mateřství – Praha,,IKEM – Praha,,Zelené domky (×) – Praha,,U Tří svatých (×) – Praha,,Betáň (×) – Praha,,Pramenná (×) – Vestec,,Safina – Vestec,,Obchodní centrum – Vestec,,Šátalka – Jesenice,,bytovky – JESENICE – Jesenice,Horní Jirčany – Jesenice,Horní Jirčany,vodárna – Sulice,Hlubočinka,obchodní centrum – (RADĚJOVICE – Radějovice,Olešky (×) – Křížkový Újezdec,Čenětice (×) – Křížkový Újezdec)/(Sulice,Hlubočinka) – Sulice,,Na Křížkách (Z) (Sulice,,Na Křížkách (T) – Sulice – Sulice,Nechánice (×) – Sulice – Sulice,,Na Křížkách (Z)) – Sulice,,Na Křížkách (T) – Sulice,Želivec,Mandava (×) – SULICE,ŽELIVEC – Kostelec u Křížků,,škola – Kostelec u Křížků – Kamenice,Skuheř – Kamenice,,U Dvora – KAMENICE,,KULTURNÍ DŮM

Něco o lince:


Karosa C954 ev.č. 9163 za zastávkou Vestec,,Šátalka (foto TC)

Linka 335 je součástí svazku autobusových linek 332, 335, 337 a 339 vedoucí do Jesenice. Je také jednou z jmenovaných linek, kterou se lze dostat do Kamenice. Hlavní účel této linky je ale obsluha menších obcí mezi Jesenicí a Kamenicí. Právě tímto se liší od linek 337 a 339, které jedou do Kamenice přímo.


Iveco Crossway mezi Želivcem a Kostelcem u Křížků (foto TC)

Výchozí zastávka linky 335 se nachází v Praze na Budějovické. Linka 335 má společnou nástupní zastávku s linkami 337 a 339, které jedou přes Jesenici přímo do Kamenice. Pozvolně klesá ulicí Budějovickou. Projíždí zastávku Lísek, na které zastavují pouze městské linky. Za chvíli je možné po levé straně spatřit autobusový terminál Kačerov. Na křižovatce Budějovická × Vídeňská odbočuje doprava a směřuje ke Krčské nemocnici. Po cestě podjíždí Jižní Spojku a železniční trať 210. Za zastávkou Nemocnice Krč jede dále rovně po Vídeňské k IKEMu. Cestou po levé straně se nachází nemocniční areály.

 

Před zastávkou IKEM zastaví autobus ještě na zastávce Ústav Mateřství, kde ostatní příměstské linky nezastavují. Od IKEMu pokračuje k zastávce Zelené Domky, u které se nachází zřícenina hradu Nový Hrádek. Zde zastavuje také jen jako jediná ze svazku příměstských linek na Jesenici. Zanedlouho se ocitá na kruhovém objezdu, odkud jede dále rovně. Po pravé straně je nové OC Kunratice. Na dalším kruhovém objezdu pokračuje opět rovně a za zastávkou Pramenná již opouští Prahu. Ještě projede přes kruhový objezd, ze kterého jede dále rovně po Vídeňské a již se ocitá ve Vestci. Po levé straně si lze všimnout obchodního centra. Chvíli po zastávce Vestec,,Šátalka se linka 335 dostává do Jesenice.


Iveco Crossway LE LINE 12M v centru Jesenice (foto TC)

Odtud odjíždí po ulici Budějovická stále rovně. Za Jesenicí překonává Pražský okruh a dva kruhové objezdy, ze kterých pokračuje rovně. Na druhém kruhovém objezdu se odpojuje linka 332, která odbočuje doprava a pokračuje přes Psáry do Jílového. Nicméně tedy linka 335 pokračuje rovně a obsluhuje ještě 2 zastávky v Horních Jirčanech. Poté vjíždí do lesa. Za chvilku z lesa vyjíždí a ocitá se na křižovatce, u zastávky Sulice,Hlubočinka,Obchodní centrum. Zde se většina spojů vydává doleva směrem na Radějovice, ale některé spoje pokračují po hlavní rovně. Spoje, jedoucí na Radějovice se tedy ocitají již na o poznání klidnější silnici.


SOR C 12 ev.č. 9263  směřující do Prahy za Želivcem (foto TC)

Radějovice projede s jednou zastávkou a za krátkým úsekem mezi poli uhybá mírně doprava a ihned se dává opět doprava a již se ocitá v Oleškách. Za zastávkou Radějovice,Olešky si lze všimnout původně románského kostela Narození Panny Marie ze 13. století. Za Oleškami lze spatřit po levé straně rybník. Poté projíždí malou osadu Čenětice a mezi poli pokračuje dále do Křížkového Újezdce. V křížkovém Újezdci na křižovatce odbočuje doprava. Vyjede ze Křížkového Újezdce a již se vrací zpět na hlavní, ze které většina spojů sjela u zastávky Sulice,Hlubočinka,Obchodní centrum. Ocitá se tedy na křižovatce, u zastávky Sulice,,Na Křížkách.


Karosa C954 za Křížkovým Újezdcem nedaleko zastávky Sulice,,Na Křížkách (foto TC)

Když se ovšem vrátíme k zastávce Sulice,Hlubočinka,Obchodní centrum, tak zbylé spoje, které jedou rovně po ulici Hlavní, pouze projedou Hlubočinkou a již se ocitají na křižovatce u zastávky Sulice,,Na Křížkách. Odtud vybrané spoje zajíždí přes Sulice do Nechánic. Zde se jen otočí na točně na kraji obce a obslouží zastávku a vydává se zpět přes Sulice k zastávce Sulice,,Na Křížkách. Odtud všechny spoje pokračují po ulici Hlavní směrem na Želivec. Za povšimnutí ovšem ještě stojí po levé straně památník, věnovaný velkému husitskému shromáždění, jehož součástí je i malá rozhledna. Obslouží ještě zastávku Sulice,Želivec,Mandava a zanedlouho zastavuje na zastávce Sulice,,Želivec. Právě na této zastávce přejíždí několik spojů z linky 339 na linku 335 a v opačném směru obráceně.

SOR C 12 nasazený na linku 335 nedaleko Nechanic (foto TC)

Ihned za zastávkou Sulice,,Želivec linka 335 odbočuje doprava a pokračuje do Kostelce u Křížků. V Kostelci jako první zastaví na zastávce Kostelec u Křížků,,škola. Po pravé straně si lze všimnout kostela svatého Martina. Poté pokračuje po hlavní kolem obecního úřadu a za křižovatkou zastavuje na zastávce Kostelec u Křížků. Po Kostelci u Křížků ještě projede obec Skuheř a poté se již ocitá v Kamenici. Na křižovatce odbočí doprava, kde se otočí, obslouží zastávku Kamenice,,U Dvora a jede za křižovatkou do ulice Ringhofferova. Za křižovatkou se po levé straně nachází Dvorský rybník a po pravé Hamerský rybník. Projede zatáčkou a po chvíli již odbočuje doleva a již je na konečné zastávce Kamenice,,Kult. dům.

Historie:

10869.jpgKarosa C734 vyjíždí z obratiště Budějovická do nástupní zastávky (zdroj: www.autobusy.org)

Linka 335 byla zavedena 31.5.1999 v trase Budějovická – Sulice – Kostelec u Křížků – Kamenice, kult. dům spolu s linkou 334 (Budějovická – Sulice – Kamenice, kult. dům – Jílové u Prahy,,nám.) v rámci rozšiřování PID do oblasti Kamenice. O pár měsíců později, 26. září 1999 byla zavedena nová linka 336, která kopírovala původní trasu 335 a linka 335 byla nově vedena přes Radějovice. Linka 336 jezdila přes tři roky a 15.12.2002 byla sloučena s 335. Změna trasy dlouho nenastala.

1299
Karosa Axer 12M odbavuje cestující v zastávce Kamenice,,kult. dům (foto: Tomáš Smetana)

V červnu roku 2009 byly pro svazek 332+335+337+339 zrušeny zastávky Ústav Mateřství a Zelené Domky, linka 334 byla úplně zrušena. To ale dlouho nevydrželo a pro pouze pro linku 335 byla zastávka Zelené Domky v prosinci téhož roku opět zavedena. Poslední změnou trasy bylo dne 15.12.2013 zrušení zajíždění k VÚ Biopharm. Touto změnou se zrušily zastávky Sulice,,rozc. Nechánice a Sulice,,Biopharm-VÚ a díky tomu vznikla zastávka přímo v obci v Nechánicích. Možná také stojí za zmínku, že před druhou integrací Benešovska, která proběhla 13. července 2019, pokračovaly vybrané spoje ze zastávky Kamenice,,Kulturní dům jako linka 337 do Pyšel nebo jako linka 444 do Pohoří a Jílového. Linku 337 k tomuto dni převzal dopravce ICOM Transport, tudíž přejezdy linky 337 v Želivci byly nahrazeny přejezdy linky 339. I na samotnou linku 335 měla tato integrace vliv. Došlo k rozšíření provozu a lepší optimalizaci spojů.

Mapa:

Intervaly:

Pracovní den
Sobota a Neděle
Úsek
Se
Ve
Do
Od
Ve
a)
4 spoje T/30 – 60 Z 1 pár 30 T/10 – 110 Z 3 spoje T 180 180 1 spoj Z
b)
2 spoje T/30 – 60 Z* 1 pár* 60 T/ 60 – 120 Z 60 T # 180 180
c)
2 spoje T 60 – 80 T/3 spoje Z 1 spoj T 1 spoj Z
d)
2 spoje T/30 – 80 Z 1 pár 60 – 75 T/4 spoje Z 2 spoje T 1 spoj Z 1 spoj T 1 spoj Z
e)
5 spojů T/10 – 30 Z 1 pár 30 – 60 T/20 – 120 Z 100 T/1 spoj Z 150 – 180 180 1 pár
a) Praha,,Budějovická – Sulice,Hlubočinka,obchodní centrum a Sulice,,Na Křížkách – Sulice,,Želivec
b) Sulice,Hlubočinka,obchodní centrum – Radějovice – Křížkový Újezdec – Sulice,,Na Křížkách
c) Sulice,Hlubočinka,obchodní centrum – Sulice,,Hlubočinka – Sulice,,Na Křížkách
d) Sulice,,Na Křížkách – Sulice – Sulice,,Nechánice – Sulice,,Na Křížkách
e) Sulice,,Želivec – Kamenice,,kult. dům
* Vložený spoj v úseku Jesenice – Radějovice
# Provoz linky v tomto úseku je ukončen v cca 21:00

Platný jízdní řád

Staré jízdní řády:

Zajímavá místa na trase:

  • IKEM – IKEM, Vědecká lékařská knihovna Institutu klinické a experimentální medicíny, dopravní hřiště, studánka Krychle
  • Zelené domky – zřícenina hradu Nový Hrádek, modrá turistická značka
  • U Tří svatých – zajímavosti z historie (Metrobus)
  • Jesenice – kaple sv. Prokopa
  • Jesenice,Horní Jirčany,vodárna – východiště po červené do Průhonic, Psár a na kraj Jílového u Prahy
  • Radějovice,,Olešky – kostel Narození Panny Marie
  • Křížkový Újezdec,,Čenětice – východiště po žluté do Jesenice a Velkých Popovic
  • Sulice,,Na Křížkách – památník velkého Husitského shromáždění v roce 1419
  • Sulice – pozůstatky tvrze Sulice, východiště po modré do Psár, Zahořanského údolí a do Kamenice
  • Sulice,,Nechánice – východiště po červené do Psár a na okraj Jílového, žlutá turistická značka
  • Kostelec u Křížků,,škola – kostel sv. Martina, východiště po modré do Sulic, Psár a do Kamenice, východiště po zelené do Lojovic
  • Kostelec u Křížků – východiště po žluté do Prosečnice a do Nechánic
  • Kamenice,,U Dvora – zámek Kamenice, kostel sv. Františka Serafinského, východiště po červené do Lojovic, modrá turistická značka
  • Kamenice,,kulturní dům – zámek Olešovice

Zveřejněno: XX. XX. 2022
Autor: Tomáš Cígler

Komentáře jsou uzavřeny.