Linka PID 447

Autobusová linka 291447 (PID 447)
Mníšek p. Brdy,,náměstí – Mníšek p. Brdy,,žel. st.– Mníšek p. Brdy,,OPS Magdaléna

Rozsah provozu: pracovní dny

Typ autobusů: standardní, minibus

Dopravce: Martin Uher, s.r.o.

Garantované nízkopodlažní spoje: ano (jeden pár spojů)

Počet variant trasy: 3

Konečné zastávky: 5 (Mníšek p. Brdy,,náměstí; Mníšek p. Brdy,,Základní škola; Mníšek p. Brdy,,Na Madlenkách; Mníšek p. Brdy,,žel. st.; Mníšek p. Brdy,,OPS Magdaléna)

Přestupní uzly: Mníšek p. Brdy,,náměstí; Mníšek p. Brdy,,žel. st.

Doba jízdy: 8 min

Délka linky: 4 km

Zastávky:

MNÍŠEK P. BRDY,,NÁMĚSTÍ – (MNÍŠEK POD BRDY,,ZÁKLADNÍ ŠKOLA (Z)) – (MNÍŠEK POD BRDY,,NA MADLENKÁCH (Z)) – Mníšek p. Brdy,,Pražská – Mníšek p. Brdy,,Čisovická (×) – Mníšek p. Brdy,,u hřbitova (×) – MNÍŠEK P. BRDY,,ŽEL. ST. (V) – MNÍŠEK P. BRDY,,OPS MAGDALÉNA

Něco o lince:

 
Mercedes-Benz Sprinter II City 35 ev.č. 1105 za železničním přejezdem v Mníšku překonává poslední mezizastávkový úsek (foto TC)

Linka PID 447 spojuje centrální část Mníšku s nádražím, které leží asi 1,5 km právě od centra Mníšku. Kolem nádraží se také nachází zástavba. Některé spoje této linky pokračují až k léčebně Magdaléna. V zastávce Mníšek pod Brdy,,náměstí vyčkává většina spojů na příjezd autobusu z Prahy, nějaké z nich vyčkávají i na příjezd linky 317 z Dobříše. V opačném případě na všechny spoje této linky navazuje autobus do Prahy (linky 317, 320, 321), na část také linka 317 do Dobříše.


Iveco Crossway LE LINE 12M ev.č. 1120 opouští zastávku Mníšek pod Brdy,,u hřbitova (foto TC)

Návaznost na vlaky linky S88 ovšem spíše není. Většinou autobus odjíždí chvíli před příjezdem vlaku. V provozu je ve špičkách pracovních dnů s přesahy do ostatních období. Ve dnech školního vyučování je jeden ranní spoj ve směru do Mníšku veden závlekem přes zastávku Mníšek pod Brdy,,základní škola. Linku obsluhují standardní vozy a minibusy.


Minibus na lince 447 před Mníškem pod Brdy (foto TC)

Linka začíná v centru Mníšku na náměstí Františka Xavera Svobody. Na náměstí je jistě nepřehlédnutou dominantou kostel sv. Václava, nachází se zde také začátek naučné stezky Mníšek pod Brdy, která spojuje centrum města s poutním barokním areálem Skalka. Nedaleko náměstí se také nachází zámek, který jistě stojí za návštěvu. Vyjede z počáteční zastávky na náměstí po ulici Pražská. Za okamžik již zastavuje na zastávce Mníšek pod Brdy,,Pražská. Nedaleko této zastávky se nachází autobusové garáže dopravce. Podjede dálnici D4 a hned se vydává doprava, kde má další zastávku. Poté jede po silnici podél dálnice a u další zastávky, Mníšek pod Brdy,,hřbitov, se od ni odpojuje.


Linka 447 vyčkává na odjezd u nádraží (foto TC)

Nyní již pozvolně stoupá mezi poli směrem k nádraží. Před železničním přejezdem odbočí doleva k nádraží, kde má většina spojů konečnou. Nachází se zde východiště po modré turistické značce směrem do Bratřínova. Některé spoje ovšem pokračují dále. Tyto spoje se u nádraží otočí a vrací se zpět na hlavní silnici. Odbočí doleva, přejede železniční přejezd a po chvíli opouští Mníšek a vnoří se do lesa směrem na Novou Ves pod Pleší. Za nedlouho odbočí na panelovou cestu, kde bychom autobus možná ani nečekali. Pokračuje tedy lesem po panelové cestě a po chvíli za zatáčkou se již nachází konečná u léčebny OPS Magdaléna.


Na lince 447 jezdí kromě standardních autobusů i minibusy, zde jeden opouští zastávku Mníšek pod Brdy,,Pražská (foto TC)

Historie:

Linka byla zavedena 9. 12. 2007 a od té doby se téměř nezměnila. Ze začátku linku tvořilo pouze několik málo spojů. K významnému posílení došlo až od 15. prosince 2013, kdy bylo zřízeno několik nových spojů v úseku Mníšek pod Brdy,,náměstí Mníšek pod Brdy,,žel. st. Jediná změna trasy byla provedena k 18. lednu 2021. Byl zaveden nový školní spoj z oblasti Na Madlenkách, kde byla vybudována nová zastávka, k základní škole.

Mapa:

Intervaly:

Pracovní den
Sobota a Neděle
Úsek
SE
VE
Celý den
a)
2 spoje T/ 4 spoje Z *#
1 pár + 1 spoj T
60 – 90
1 spoj Z**
b)
1 pár
1 pár
1 pár
a) Mníšek pod Brdy,,náměstí – Mníšek pod Brdy,,žel. st.
b) Mníšek pod Brdy,,žel.st. – Mníšek pod Brdy,,OPS Magdaléna
* Jeden spoj Z je veden přes zastávku Mníšek pod Brdy,,základní škola
# Jeden spoj Z pouze v úseku Mníšek pod Brdy,,Na Madlenkách Mníšek pod Brdy,,Základní škola
** Provoz linky je ukončen v cca 21:00

Platný jízdní řád 

Zajímavá místa na trase:

  • Mníšek pod Brdy,,náměstí – kostel sv. Václava – centrum Mníšku – zámek – východiště turistických tras
  • Mníšek p. Brdy,,Čisovická – důl Skalka


Vstup do dolu Skalka (foto TC)

  • Mníšek p. Brdy,,u hřbitova – vyhlídka na Mníšek

Zveřejněno: XX. XX. 2022
Autor: Tomáš Cígler

Komentáře jsou uzavřeny.